Rijbewijs & vakbekwaamheid (C1)

Cat C1 960x540

Je bent van plan om met een wat zwaardere kampeerauto te gaan rijden? Als die een maximaal toegelaten massa van meer dan 3500 kg heeft, dan heb je een C1-rijbewijs nodig. Voor professionele bestuurders hebben we ook een opleiding C1 mét vakbekwaamheid. Allerhande openbare diensten, nutsmaatschappijen enz. maken hier al handig gebruik van. De C1-opleidingen vinden plaats in ons opleidingscentrum, Wingepark 7A, 3110 Rotselaar.

Downloads en prijzen:

Het rijbewijs C1

Met het rijbewijs C1 mag je een voertuig besturen met een maximale toegelaten massa van meer dan 3.500 kg en ten hoogste 7.500 kg, ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend. Dit rijbewijs laat ook toe een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa tot 750 kg te trekken.

Vakbekwaamheid

Sinds 10 september 2009 dienen bestuurders van voertuigen waarvoor een rijbewijs C1 vereist is, als met deze categorie professioneel vervoer wordt verricht, te voldoen aan de vakbekwaamheidsvoorschriften (behoudens wettelijk toegestane uitzonderingen). De vereisten houden in dat je slaagt voor een initieel basiskwalificatie-examen (verwerving vakbekwaamheid) en dat je vijfjaarlijks 35 uur nascholing volgt (verlenging vakbekwaamheid).

De praktijkopleiding

  • Voor het rijbewijs C1 zonder vakbekwaamheid volg je ten minste 8 uur praktijkles. Het examen bestaat uit een gedeelte manoeuvres (op privéterrein) en een rit van 45 minuten op de openbare weg. Je mag het praktijkexamen afleggen vanaf de leeftijd van 18 jaar.
  • Voor het rijbewijs C1 met vakbekwaamheid volg je ten minste 16 uur praktijkles. Het eerste deel bestaat uit 8 uur rijles, gevolgd door het examen op privéterrein (manoeuvres + vakbekwaamheid). Het tweede deel bestaat uit 8 uur rijles ter voorbereiding van het examen op de openbare weg (een rit van 90 minuten). Je mag het praktijkexamen afleggen vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Geneeskundig onderzoek

Voordat je het praktijkexamen kan afleggen, moet je een oogonderzoek laten uitvoeren door een oogarts naar keuze en een medisch onderzoek door een erkende medische dienst om het ‘rijgeschiktheidsattest van groep 2’ te verkrijgen. Dit attest is maximum 5 jaar geldig.

Topinstructeur. Duidelijke instructies en laat niets aan het toeval over.
Filip
Top rijschool !! Top leesgevers
Mohamed
Lesgever was super en bekwaam heeft rekening gehouden met mijn gehoorproblemen en dit is super voor mij
Peter
Dank voor de goede diensten, zeker een aanrader voor andere mensen die ik ken
Patrick
Ik beveel mijn dochters aan bij jullie rijlessen te nemen en buschauffeur te worden :-)
Geert
Bedankt voor je geduld, charmante persoonlijkheid en toewijding om te werken. Het was een eer om van je te leren en als ik een ervaren en top chauffeur word, is het aan jou.
Yacout
ik ben heel tevreden van de manier van lesgeven en de goede feedback die ik kreeg na en tijdens de rijlessen
Serge
Doe zo verder! zeer hartelijk, warm en professioneel.
Johan
Prima rijschool met bekwame lesgevers!
Kevin
Ik heb een rijbewijs voor BE bij jullie gedaan. Daar was alles 10/10. Top!
Tomasz