Iveco

Praktijklessen

De C1-opleidingen vinden plaats in ons opleidingscentrum, Wingepark 7A, 3110 Rotselaar. Ons oefenterrein, waar je in alle rust de manoeuvres aanleert, is met bijna 2 hectare een van de grootste opleidingsterreinen in Vlaanderen.

Onze formules

Rijbewijs C1 zonder vakbekwaamheid
€ 1334

Voertuig met maximaal toegelaten massa tot max. 7,5 ton

 • 8 uur praktijkles
 • Inclusief volledig examen
 • Inclusief inschrijvingskost
Rijbewijs C1 met vakbekwaamheid
€ 2735

Voertuig met maximaal toegelaten massa tot max. 7,5 ton

 • 16 uur praktijkles
 • Inclusief alle examens
 • Inclusief inschrijvingskost

Theorielessen

De theoriecursus wegcode voor rijbewijs C1 - met of zonder vakbekwaamheid - kan je volgen in ons opleidingscentrum, Wingepark 7A, 3110 Rotselaar. De exacte datums kan je op onze inschrijvingsplanner vinden.

 • Voor het rijbewijs C1 wegcode zonder vakbekwaamheid: maandag van 08u30 tot 16u30 en dinsdag van 08u30 tot 12u30
 • Voor het rijbewijs C1 wegcode mét vakbekwaamheid: maandag, dinsdag en woensdag telkens van 08u30 tot 16u30

De prijs voor de cursus zonder vakbekwaamheid (1,5 dag) bedraagt € 235. De prijs voor de cursus met vakbekwaamheid (3 dagen) bedraagt € 470. In de prijs zijn het cursusmateriaal, een broodjeslunch, koffie en frisdranken inbegrepen.

 

Over rijbewijs C1

Een rijbewijs C1 laat toe volgende voertuigen te besturen:

 • Met het rijbewijs C1 mag je een voertuig besturen met een maximale toegelaten massa van meer dan 3.500 kg en ten hoogste 7.500 kg, ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend. Dit rijbewijs laat ook toe een aanhangwagen met een MTM tot 750 kg te trekken.

Vakbekwaamheid

Bestuurders van voertuigen waarvoor een rijbewijs C1 vereist is moeten, als met deze categorie professioneel vervoer wordt verricht, voldoen aan de vakbekwaamheidsvoorschriften (behoudens wettelijk toegestane uitzonderingen). Je moet slagen voor een basiskwalificatie-examen (verwerving vakbekwaamheid) en daarna om de vijf jaar 35 uur nascholing volgen (verlenging vakbekwaamheid).

Geneeskundig onderzoek

Voordat je het praktijkexamen kan afleggen, moet je een onderzoek ondergaan dat vaststelt of je voldoet aan de voorgeschreven normen. In een eerste fase onderga je een oogonderzoek door een oogarts naar keuze. In een tweede fase onderga je een medisch onderzoek bij een erkend arts. Pas na de tweede fase zal je een rijgeschiktheidsattest voor groep 2 verkrijgen. Dit attest is maximum 5 jaar geldig.

Hoe het rijbewijs behalen

 

Schema C1

Praktische info

Planning van de lessen

 • Voor alle praktijkopleidingen zwaar vervoer wordt door het opleidingscentrum in Rotselaar de planning opgemaakt. Je kan bij de inschrijving aangeven op welke momenten je vrij bent en de rijschool zal je zo vlug mogelijk een voorstel sturen per mail.
 • De opleidingen zwaar vervoer vinden in principe plaats op weekdagen tussen 07u00 en 18u00.
 • Bij het opmaken van de lessenplanning houdt het kantoor rekening met de verschillende examens die moeten worden afgelegd. Je krijgt bij je opleidingsschema ook onmiddellijk een voorstel voor de examendata doorgestuurd.
 • Het bewijs van vakbekwaamheid behaald voor een bepaalde categorie is automatisch geldig voor alle andere categorieën van dezelfde groep. Een bewijs van vakbekwaamheid voor de categorie C1 is dus ook geldig voor de categorieën C, C1E en CE, maar niet voor de categorieën van groep D, nl. categorieën D1, D, D1E en DE.

Online betaling

 • Indien je de opleiding volgt voor een firma of bedrijf, dan kan je bij inschrijving aangeven dat er een factuur moet worden opgemaakt en je vermeld de facturatiegegevens. De factuur wordt dan rechtsreeks naar het bedrijf gestuurd. 
 • Voor privé inschrijvingen vragen we om bij inschrijving een voorschot te betalen ten bedrage van de (eenmalige) administratieve kost plus het bedrag van de eerste rijles van de gekozen opleiding. De betaling gebeurt dan online op het einde van de inschrijving, via de beveiligde betaalmodule van pay.nl.
 • Indien je de opleiding volgt voor een firma of bedrijf, dan wordt de factuur rechtstreeks naar het opgegeven facturatieadres gestuurd. 
 • Indien je de opleiding privé volgt, zal de rijschool je, enkele weken vóójouw eerste rijles,  per mail en sms een betaallink sturen met vermelding van het te betalen saldo. Het volledige bedrag van de opleiding moet betaald zijn ten laatste 3 weken (21 dagen) voor aanvang van de eerste les.
 • Indien jouw opleiding kan starten op minder dan 21 dagen na je inschrijvingsdatum moet het volledige bedrag dus onmiddellijk worden vereffend.
 • Al deze betalingen gebeuren online via de beveiligde betaalmodule van pay.nl
 • Raadpleeg de lesvoorwaarden voor verdere informatie betreffende betalingen.

Verdere informatie

Heb je interesse of wil je verdere informatie?

Neem contact op via support@rijschoolmercator.be

 

Onze support medewerkers zijn ook te bereiken op 016 56 05 92 

maandag & dinsdag: 10u00 - 12u30 en 13u00 - 15u30 / donderdag: 10u00 - 12u30 en 13u00 - 14u00