Terugkommoment

 

Het terugkommoment is het laatste luik in de vernieuwingen van de rijopleiding die de Vlaamse regering in 2017 heeft opgestart. Alle nieuwe bestuurders, die na 1 oktober 2017 hun laatste voorlopig rijbewijs behaalden moeten deze vier uur durende sessie volgen, tussen de 6 en de 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs. Ook kandidaten die na 1 oktober 2017 van model van voorlopig rijbewijs veranderden - dus die omschakelden van een voorlopig rijbewijs van 18 maanden naar een van 36 maanden of omgekeerd - moeten het terugkommoment volgen.

Als je voor 1/10/2017 je (laatste) voorlopig rijbewijs behaalde val je dus niet onder de nieuwe regeling en moet je dit terugkommoment niet volgen.

Bij rijschool Mercator worden de terugkommomenten georganiseerd in ons trainingscentrum in Rotselaar.

 

 

Het terugkommoment omvat volgende onderdelen:

  • Een kennismaking met de lesgevers en de medekandidaten (30')

  • Praktijkoefeningen op het privaat terrein. Bij deze oefeningen wordt voornamelijk op risicoherkenning gewerkt. De kandidaten ondervinden in speciaal uitgeruste wagens hoe stopafstanden kunnen worden ingeschat aan 30 km/uur en aan 50 km/uur, kunnen met een 'alcoholbril' leren hoe rijden onder invloed de vaardigheden beïnvloedt en ervaren de risico's van afleiding bij het rijden. De praktijksessie duurt ong. 2 uur.

  • In het laatste 1,5 uur nemen de kandidaten deel aan een interactief groepsgesprek. De ervaringen die in de praktijksessie werden opgedaan worden geëvalueerd, maar ook de ervaringen die je als nieuwe bestuurder hebt opgedaan tijdens de eerste 6 à 9 maanden van je 'rijcarrière' deel je met de medekandidaten. De gesprekken kunnen over diverse onderwerpen gaan, zoals de risico's van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van o.a. passagiers en vriendenkring, vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en zo meer.