Terugkommoment

 

Het terugkommoment voor beginnende bestuurders

Het terugkommoment is een verplichte opleiding van 4 uur die je 6 tot 9 maanden na afgifte van je definitief rijbewijs B moet volgen. Je hoeft na het terugkommoment geen examen af te leggen. De prijs voor de sessie bedraagt € 120,00. Vermijd een toeslag door tijdig in te schrijven en het terugkommoment te volgen binnen de voorgeschreven termijn. 

Je ontvangt hierover een uitnodigingsbrief van de Vlaamse regering net voor je het terugkommoment moet volgen. Tevens kan je de specifieke termijn waarbinnen jij het terugkommoment moet volgen raadplegen op "mijn burgerprofiel".

 

 

Het terugkommoment omvat volgende onderdelen:

  • Een kennismaking met de lesgevers en de medekandidaten (30')

  • Praktijkoefeningen op het privaat terrein. Bij deze oefeningen wordt voornamelijk op risicoherkenning gewerkt. De kandidaten ondervinden in speciaal uitgeruste wagens hoe stopafstanden kunnen worden ingeschat aan 30 km/uur en aan 50 km/uur, kunnen met een 'alcoholbril' leren hoe rijden onder invloed de vaardigheden beïnvloedt en ervaren de risico's van afleiding bij het rijden. De praktijksessie duurt ong. 2 uur.

  • In het laatste 1,5 uur nemen de kandidaten deel aan een interactief groepsgesprek. De ervaringen die in de praktijksessie werden opgedaan worden geëvalueerd, maar ook de ervaringen die je als nieuwe bestuurder hebt opgedaan tijdens de eerste 6 à 9 maanden van je 'rijcarrière' deel je met de medekandidaten. De gesprekken kunnen over diverse onderwerpen gaan, zoals de risico's van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van o.a. passagiers en vriendenkring, vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en zo meer.