Rijbewijs aanhangwagen (BE)

Met de caravan op vakantie, een paardentrailer trekken, de lading zand die je achter je bestelwagen vervoert... Steeds meer hebben mensen nood aan een rijbewijs BE voor hun beroep of hun hobby. Rijschool Mercator helpt je op zo kort mogelijke tijd aan dat rijbewijs. Al onze opleidingen voor het rijbewijs BE vinden plaats in ons opleidingscentrum, Wingepark 7A, 3110 Rotselaar

Downloads en prijzen:

 

 

Het rijbewijs BE

Met een rijbewijs BE mag je een samenstel besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg en ten hoogste 3.500 kg.

Indien de maximaal toegelaten massa van de aanhangwagen meer dan 3.500 kg bedraagt, dan heb je het rijbewijs C1E nodig.

Als je een rijbewijs BE bezit, afgegeven voor 1 mei 2013, dan mag je een samenstel besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3.500 kg, op voorwaarde dat de maximaal toegelaten massa van het samenstel (trekker+ aanhangwagen) niet meer dan 12.000 kg bedraagt.

Het rijbewijs B dat behaald werd voor 1 januari 1989 is ook geldig voor de categorie BE.

Met een rijbewijs B96 mag je een samenstel besturen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie B en een aanhangwagen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de maximaal toegelaten massa van dit samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.

 

De praktijkopleiding

Je moet geen theorieopleiding volgen en ook geen theoretisch examen afleggen. Je moet natuurlijk wel eerst een rijbewijs B of hoger hebben vooraleer het praktijkexamen met aanhangwagen te mogen afleggen.

Voor de praktijkopleiding heb je de keuze tussen een opleiding met voorlopig rijbewijs of een opleiding via de rijschool. Met de rijschool kan je na ten minste 8 uur praktijkles onmiddellijk het volledige praktijkexamen afleggen. 

Je kan een voorlopig rijbewijs “model 3” aanvragen bij het gemeentebestuur. Je kiest dan één of twee begeleiders, die vermeld worden op de achterzijde van het voorlopig rijbewijs. Het voorlopig rijbewijs “model 3” is één jaar geldig. Je moet altijd vergezeld zijn van ten minste één van de begeleiders. Na minstens 1 maand stage mag je het praktijkexamen afleggen. Als jouw voorlopig rijbewijs is vervallen, dan ben je verplicht om de praktijkopleiding van ten minste 8 uur bij de rijschool te volgen en met de rijschool het examen af te leggen.

Na twee mislukkingen op het praktijkexamen ben je verplicht om minimaal 4 uur praktijkles te volgen vooraleer je een nieuw examen mag afleggen.

 

 

Topinstructeur. Duidelijke instructies en laat niets aan het toeval over.
Filip
Top rijschool !! Top leesgevers
Mohamed
Lesgever was super en bekwaam heeft rekening gehouden met mijn gehoorproblemen en dit is super voor mij
Peter
Dank voor de goede diensten, zeker een aanrader voor andere mensen die ik ken
Patrick
Ik beveel mijn dochters aan bij jullie rijlessen te nemen en buschauffeur te worden :-)
Geert
Bedankt voor je geduld, charmante persoonlijkheid en toewijding om te werken. Het was een eer om van je te leren en als ik een ervaren en top chauffeur word, is het aan jou.
Yacout
ik ben heel tevreden van de manier van lesgeven en de goede feedback die ik kreeg na en tijdens de rijlessen
Serge
Doe zo verder! zeer hartelijk, warm en professioneel.
Johan
Prima rijschool met bekwame lesgevers!
Kevin
Ik heb een rijbewijs voor BE bij jullie gedaan. Daar was alles 10/10. Top!
Tomasz