Rijbewijs aanhangwagen (CE)

Cat CE 960x540

Rijden met een vrachtwagen plus aanhangwagen vergt heel wat rijtechniek, maar ook inzicht. Dat kunnen onze professionele lesgevers jou het beste bijbrengen. Voor je opleiding heb je de keuze tussen een trekker-opliggercombinatie of een wipkar. Met het rijbewijs CE (of C1E voor een trekkend voertuig met MTM van maximum 7500 kg) verhoog je je kans op een afwisselende job in de transportsector. Alle opleidingen voor het CE-rijbewijs worden gegeven in ons opleidingscentrum, Wingepark 7A, 3110 Rotselaar.

Het rijbewijs CE

Een rijbewijs CE (of C1E) is vereist voor de houders van een rijbewijs C (of C1) die een aanhangwagen of opligger wensen te trekken met een maximaal toegelaten massa van méér dan 750 kg. Het rijbewijs CE is ook geldig voor de categorieën BE, C1E en G.

Vakbekwaamheid

Sinds 10 september 2009 dienen bestuurders van voertuigen waarvoor een rijbewijs CE (C1E) vereist is, als met deze categorie professioneel vervoer wordt verricht, te voldoen aan de vakbekwaamheidsvoorschriften (behoudens wettelijke toegestane uitzonderingen). De vereisten houden in dat je slaagt voor een initieel basiskwalificatie-examen (verwerving vakbekwaamheid) en dat je vijfjaarlijks 35 uur nascholing volgt (verlenging vakbekwaamheid).

 

De praktijkopleiding

  • Voor het rijbewijs CE zonder vakbekwaamheid volg je ten minste 12 uur praktijkles. Het examen bestaat uit een gedeelte manoeuvres (op privaat terrein) en een rit van 45 minuten op de openbare weg. Je mag het praktijkexamen afleggen vanaf de leeftijd van 21 jaar (18 jaar voor rijbewijs C1E).
  • Voor het rijbewijs CE met vakbekwaamheid volg je ten minste 16 uur praktijkles. Het eerste deel bestaat uit 8 uur rijles, gevolgd door het examen op privaat terrein (manoeuvres + vakbekwaamheid). Het tweede deel bestaat uit 8 uur rijles ter voorbereiding van het examen op de openbare weg (een rit van 90 minuten). Je mag het praktijkexamen afleggen vanaf de leeftijd van 18 jaar, zowel voor CE als C1E met vakbekwaamheid.

Geneeskundig onderzoek

Voordat je het praktijkexamen kan afleggen, moet je een onderzoek ondergaan dat vaststelt of je voldoet aan de voorgeschreven normen. In een eerste fase onderga je een oogonderzoek door een oogarts naar keuze. In een tweede fase onderga je een medisch onderzoek bij een erkend arts. Pas nadat de tweede fase gevolgd werd, zal je een rijgeschiktheidsattest voor groep 2 verkrijgen. Dit attest is maximum 5 jaar geldig.

 

 

Topinstructeur. Duidelijke instructies en laat niets aan het toeval over.
Filip
Top rijschool !! Top leesgevers
Mohamed
Lesgever was super en bekwaam heeft rekening gehouden met mijn gehoorproblemen en dit is super voor mij
Peter
Dank voor de goede diensten, zeker een aanrader voor andere mensen die ik ken
Patrick
Ik beveel mijn dochters aan bij jullie rijlessen te nemen en buschauffeur te worden :-)
Geert
Bedankt voor je geduld, charmante persoonlijkheid en toewijding om te werken. Het was een eer om van je te leren en als ik een ervaren en top chauffeur word, is het aan jou.
Yacout
ik ben heel tevreden van de manier van lesgeven en de goede feedback die ik kreeg na en tijdens de rijlessen
Serge
Doe zo verder! zeer hartelijk, warm en professioneel.
Johan
Prima rijschool met bekwame lesgevers!
Kevin
Ik heb een rijbewijs voor BE bij jullie gedaan. Daar was alles 10/10. Top!
Tomasz