Het rijbewijs D
Met het rijbewijs D mag je een voertuig besturen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van meer dan 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend. Dit rijbewijs laat ook toe een aanhangwagen met een MTM tot 750 kg te trekken.
Vakbekwaamheid
Bestuurders van voertuigen waarvoor een rijbewijs D vereist is moeten, als met deze categorie professioneel vervoer wordt verricht, voldoen aan de vakbekwaamheidsvoorschriften (behoudens wettelijke toegestane uitzonderingen). De vereisten houden in dat men slaagt voor een initieel basiskwalificatie-examen (verwerving vakbekwaamheid) en dat men vijfjaarlijks 35 uur nascholing volgt (verlenging vakbekwaamheid).
De praktijkopleiding
- Voor het rijbewijs D zonder vakbekwaamheid volg je tenminste 8 uur praktijkles. Het examen bestaat uit een gedeelte manoeuvres (op privaat terrein) en een rit van 45 minuten op de openbare weg. Je mag het praktijkexamen afleggen vanaf de leeftijd van 24 jaar.
- Voor het rijbewijs D met vakbekwaamheid volg je tenminste 16 uur praktijkles. Het eerste deel bestaat uit 8 uur rijles, gevolgd door het examen op privaat terrein (manoeuvres + vakbekwaamheid). Het tweede deel bestaat uit 8 uur rijles ter voorbereiding van het examen op de openbare weg (een rit van 90 minuten). Je mag het praktijkexamen afleggen vanaf de leeftijd van 21 jaar.
Geneeskundig onderzoek
Voordat je het praktijkexamen kan afleggen, moet je een onderzoek ondergaan dat vaststelt of je voldoet aan de voorgeschreven normen. In een eerste fase onderga je een oogonderzoek door een oogarts naar keuze. In een tweede fase onderga je een medisch onderzoek bij een erkend arts. Pas nadat de tweede fase gevolgd werd, zal je een rijgeschiktheidsattest voor groep 2 verkrijgen. Dit attest is maximum 5 jaar geldig.